Úgy látom, hogy a pálinkafőzésre vonatkozó előterjesztésem süket fülekre talált. Jó rendben, de azért mégiscsak el kellene azon gondolkodni, hogy mit főzzünk. Én amondó vagyok, olyasmit, ami nagyon hamar elkészül.
Anula, igenis NAGY az érdeklődésem a pálinkafőzés iránt, mert még sose láttam, pedig megnézném… :)))
Spilázok a kaján, a csülkösbabig jutottam csipetkével, de abba nem való a gomba vagy hal, amire meg vágynék, úgyhogy még járatom az agyam, hogy előrukkoljak egy bomba ajánlattal!! :))))))))))
Hozzávalók:
kb. 4 személyre
1 kg halszelet, fél kg apró savanyú káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 szál torma reszelve, kevés zsír, egy kanál liszt, pirospaprika, só.
A hagymát apróra vágva a zsiradékon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, azt is megpirítva hozzátesszük a pirospaprikát, és felengedjük a káposzta higított levével (kb. másfél liter lé legyen). Beletesszük a tormát és a káposztát, 20-30 percig főzzük, majd hozzátesszük a halszeleteket, ízlés szerint sózunk, majd még 15-20 percig főzzük.
A halszeleteket óvatosan kiszedve a tálba rakjuk, és rászedjük a levest. Tálaláskor tejfölt is kínálhatunk hozzá. Mellé tudunk egy kisebb bográcsban krumplit vagy tésztát kifőzni. :)))
:)) Kb. millen hal kell és mennyi? A laktanyánál levő nagykerben szívesen megvételezem úgy péntek magasságában, ha az jó. Még nem voltam ott, lehet, hogy csak frigójuk van, ha friss kell, marad a piac. Többi cuccost is beszerezzem? Tóni, bort hozol? :))
Persze, viszek, a cuccok árát jegyezzétek meg. Nálam még megvan a 6 (vagy mennyi) liter bor, amit nyertünk a borfőzőversenyen. Kicipelem, ha kell, de tartogahatjuk más, ünnepibb alkalomra is. Meg jó lenne tudni, hogy hányan leszünk.l
Szerintem ehhez friss hal kellene, meg ki kellene filézni, meg szálkátlanítani, nehogy vkinek a torkán akaggyon. Ebben mint horgász-exnek van némi gyakorlatom.
Bocs, hogy közbeszólok de szerintem sem a hal, sem a káposzta nem túl nagy népszerűségű étel.
Szerintem is hús kellene, esetleg ami hamar megpuhul (pulyka, csirke)
Nem biztos, hogy mindenáron különlegesség kell.
Inkább olyan étel ami szélesebb körben népszerűbb, ha a díjat is szeretnék elhozni.
Nekem mindegy mit főzünk. Ez a halas elég érdekesnek tűnik. Ahogy az itt jelenlévő csapatokat ismerem, eléggé mindenevők. Meg el is készül hamarosan. Én is gondoltam csülkös bablevesre, de az sokáig fő, ez meg hamar elkészül, ha a halat nem ott pucoljuk. De ha a csapat fele nem szereti, akkor szóljon, akkor természetesen nem ezt főzzük.
Ha jönnek gyerekek is, akko lehet gond a hal ( mondjuk én sem szeretem túlságosan). De szavazzátok meg, ha a többség halat akar, nekem jó lesz. Meg sztem mire elkészül, má mindegy lesz… :-)))
Hát eben a kajában épp az a vonzó, hogy hamar elkészül. nekem feltétlenül fontos a hal, viszont az igen, hogy kelljen mellette állni órákig. Hold már mondott két javaslatot, az egyik volt a csülkösbableves, a másik ez a káposztás hal, lehet jvasolni mást is, aztán megszavazzuk a végén.
Te Admin! Ennél a Hö-nél azért konstruktívabban is hozzállhatnál a dolgokhoz.:) Merthogy egyelőre a csülkösbabon meg a káposztáshalon kívül más ötlet nem merült fel. (Kivéve a pitypangsalit, amivel az a baj, hogy nincsen már pitypang.)
Előkészítés: Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 960 kcal
Bográcsgulyás
Hozzávalók:
# 1 kg marhalábszár
# 1 kg burgonya
# 15 dkg vöröshagyma (makói fehér)
# 5 dkg őrölt pirospaprika
# só ízlés szerint
# 1,6-2 l víz
Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágva a bogrács aljára szórom. A húst megtisztítva (inakat benne hagyva, némi faggyút és a hártyákat is meghagyva) kb. 2×2 cm-es kockákra vágom, és a hagymára teszem. Felöntöm a vízzel, és erős tűzön főzni kezdem. Ha felforrt, hozzáadom a sót és a paprika felét. A habot nem szabad leszedni! Idővel szépen letisztul. Egyenletes tűzön főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a hámozott, egyforma hasábokra vágott burgonyát. Ennek főzési ideje kb. 20 perc. Az utolsó percekben hozzáadom a paprika másik felét. Ettől lesz szebb színe.
Megjegyzés:
Többféle húsból még jobb. Puha hátszín, marhanyak, lapocka, szegy stb. Ha van, piros csöves paprikát is jó beletenni. Valamikor a szabadban dolgozók főzték így. Elég hozzá egy edény, csak a tűzre kellett ügyelni, közben végezhették a munkájukat. Csipetkét lehet belerakni, minden egyéb vétek. Friss fehér kenyér és testes vörösbor illik hozzá. A receptet Erdei Ferenc Népi ínyesmesterség című könyvecskéjéből plagizáltam. Nagyon finom, leve aljától a tetejéig homogén. Tapasztalatom viszont, hogy frissen az igazi, másnapra nem érdemes hagyni, sem előre megfőzni.
Admin, kedves vagy, hgoy feltetted a gulyás rceptjét, eddig egészen zavarba voltam, hogy hogy is kell főzni.:)
A slambuc recept viszont több sebből vérzik: az első mindjárt az olaj, mert az nem kell bele. (Képzed el azt a debreceni juhászbojtárt, aki egy 309 forintos Vénuszal az iszákjában bandukolt a nyáj után.) A másik súlyos tévedés, az ételízesítő. A harmadik a technológia, ezt ugyanis nem elég megfőzni, hanem le kell pirítani, a bogrács rázásával forgatni, hogy előbb utóbb minden oldala kérget kapjon. (Forrás: ex-anyósom.) Tavaly egyébként ilyet főztünk, csak tarhonyával. (Vö: Paraszttarhonya. forrás: Anyám.):)
Akkor viszont már én is inkább csülkösbab. De akkor legalább délben ki kell menni, mert a bab kicsit soká fő meg. De nekem ez nem probléma.
Szerintem ne bonyolítsuk, az döntse el, aki főzni fog. Legyen minél gyorsabban és egyszerűen elkészíthető. Ha a bab 2 órán keresztül fő, akkor nem biztos, hogy szabadtéren, borús időben, esetleg csepegő esőben racionális választás.
1) Hallal indulunk a versenyen, mert ez érdekes és gyorsan megvan, nem kell órákig tüzelni a bogrács alatt. Anula elvállalta a szakács és koordinátori szerepet. Holddal majd egyeztet.
2) Ha jönnek nem halevők is, akkor én kiviszem a grillrácsot is, és szívesen meggrillezek bármit, ami lesz. (Kolbász, virsli, cukkini, szalonna stb.) Ebben nem vagyok annyira rossz, és ez is frappánsan megy és finom. Ez ügyben velem kell egyeztetni.
3) A bográcsot, papírt, gyújtóst és az állványt is viszem, de lehet, ehhez segítség kell.
4) Ha valaki változtatást javasol, kérem, csak konkrét alternatívák (étel, szakács stb.) megjelölésével tegye.
5) Ha ez így elfogadható, akkor megkezdődhet az alapanyagok beszerzése.
Igeniskéremalássan, parancs értve!! :))
Anulával egyeztettem, pénteken halas főpróba az új konyhájában. Tóni, ettől függetlenül örülnék a grillnek is, szívesen viszek én is hozzávalókat, amit írtál: kolbász, cukkini, virsli, szalonna, ilyesmik. :))
jajjajjaj, értettük a célzást :)))
Indulok, tántalán oda is érek. Reggel kamiont rakodunk, kb. 11-től tudok menni. Mi lesz a kaja? Sztem hal vagy gomba, pikáns blog módra!! :)))
Még a részleteket nem tudom, esetleg Datura, ő vette fel a telefont.
Nekem is csak ennyit modtak. Meg hogy ez ügyben már nem lesz külön értesítés.
A gomba jó ötlet, feltéve, ha nem krepálunk meg tőle.
Valami jó kis hallucigén? Alon-módra.
Vagy főzzünk pálinkát.
Úgy látom, hogy a pálinkafőzésre vonatkozó előterjesztésem süket fülekre talált. Jó rendben, de azért mégiscsak el kellene azon gondolkodni, hogy mit főzzünk. Én amondó vagyok, olyasmit, ami nagyon hamar elkészül.
Anula, igenis NAGY az érdeklődésem a pálinkafőzés iránt, mert még sose láttam, pedig megnézném… :)))
Spilázok a kaján, a csülkösbabig jutottam csipetkével, de abba nem való a gomba vagy hal, amire meg vágynék, úgyhogy még járatom az agyam, hogy előrukkoljak egy bomba ajánlattal!! :))))))))))
1. ajánlat:
Káposztás halleves
(korhely halászlé)
Hozzávalók:
kb. 4 személyre
1 kg halszelet, fél kg apró savanyú káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 szál torma reszelve, kevés zsír, egy kanál liszt, pirospaprika, só.
A hagymát apróra vágva a zsiradékon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, azt is megpirítva hozzátesszük a pirospaprikát, és felengedjük a káposzta higított levével (kb. másfél liter lé legyen). Beletesszük a tormát és a káposztát, 20-30 percig főzzük, majd hozzátesszük a halszeleteket, ízlés szerint sózunk, majd még 15-20 percig főzzük.
A halszeleteket óvatosan kiszedve a tálba rakjuk, és rászedjük a levest. Tálaláskor tejfölt is kínálhatunk hozzá. Mellé tudunk egy kisebb bográcsban krumplit vagy tésztát kifőzni. :)))
Hú, az jól hangzik! Támogatom.
Tóni, ketten leszünk? :)))
Semmi sincs kizárva. Ki jön akkor?
Én is megyek. Irédyt nem értem, nyolcra ennek a bulinak vége szokott lenni.
Én benne vagyok, hogy ezt megfőzzük, de hol veszünk halat? Nincs véletlenül egy pecás a csapatban?
Szerintem 6ra vége. Mikor kezdődik egyáltalán?
Szerintem dél körül.
:)) Kb. millen hal kell és mennyi? A laktanyánál levő nagykerben szívesen megvételezem úgy péntek magasságában, ha az jó. Még nem voltam ott, lehet, hogy csak frigójuk van, ha friss kell, marad a piac. Többi cuccost is beszerezzem? Tóni, bort hozol? :))
Persze, viszek, a cuccok árát jegyezzétek meg. Nálam még megvan a 6 (vagy mennyi) liter bor, amit nyertünk a borfőzőversenyen. Kicipelem, ha kell, de tartogahatjuk más, ünnepibb alkalomra is. Meg jó lenne tudni, hogy hányan leszünk.l
Szerintem ehhez friss hal kellene, meg ki kellene filézni, meg szálkátlanítani, nehogy vkinek a torkán akaggyon. Ebben mint horgász-exnek van némi gyakorlatom.
Valszeg jön 2 barátom a pereputtyával besegíteni, (Hold! Szosiékat ismered…) Mondtam nekik, hozzanak kis itókát is magukkal 🙂
Bocs, hogy közbeszólok de szerintem sem a hal, sem a káposzta nem túl nagy népszerűségű étel.
Szerintem is hús kellene, esetleg ami hamar megpuhul (pulyka, csirke)
Nem biztos, hogy mindenáron különlegesség kell.
Inkább olyan étel ami szélesebb körben népszerűbb, ha a díjat is szeretnék elhozni.
Nekem mindegy mit főzünk. Ez a halas elég érdekesnek tűnik. Ahogy az itt jelenlévő csapatokat ismerem, eléggé mindenevők. Meg el is készül hamarosan. Én is gondoltam csülkös bablevesre, de az sokáig fő, ez meg hamar elkészül, ha a halat nem ott pucoljuk. De ha a csapat fele nem szereti, akkor szóljon, akkor természetesen nem ezt főzzük.
Én nagyon szeretem a halat (a levest is), de a főzésbe a tűzzel és a borral tudok érdemben beszállni.
Ha jönnek gyerekek is, akko lehet gond a hal ( mondjuk én sem szeretem túlságosan). De szavazzátok meg, ha a többség halat akar, nekem jó lesz. Meg sztem mire elkészül, má mindegy lesz… :-)))
Hát eben a kajában épp az a vonzó, hogy hamar elkészül. nekem feltétlenül fontos a hal, viszont az igen, hogy kelljen mellette állni órákig. Hold már mondott két javaslatot, az egyik volt a csülkösbableves, a másik ez a káposztás hal, lehet jvasolni mást is, aztán megszavazzuk a végén.
Igen, dobjunk be még javaslatokat, aztán szavazzunk! :))
pitypangsaláta 🙂
Ja, Tóni fel kéne tenni az alonra szavazásnak. Hö 🙂
Te Admin! Ennél a Hö-nél azért konstruktívabban is hozzállhatnál a dolgokhoz.:) Merthogy egyelőre a csülkösbabon meg a káposztáshalon kívül más ötlet nem merült fel. (Kivéve a pitypangsalit, amivel az a baj, hogy nincsen már pitypang.)
Feltenném szavazásra, csak szorít az idő, és mire összevakarnánk a választékot, már késő lenne.
Mi szól a hal mellett és ellene? Szerintem azok döntsék el, akik elkészízik, kibicnek semmi sem drága.
Más: a megyei programban 14 van időpontnak.
Szavaztam: Csülkösbab
Esetleg: Gulyás
Slambuc bográcsban
Hozzávalók 10 személyre:
# 15 dkg füstölt szalonna
# 2 fej vöröshagyma
# 2 kg burgonya
# 60 dkg füstölt kolbász
# 3 paradicsom
# 3 zöldpaprika
# 1,5 dl olaj
# 60 dkg lebbencstészta
# 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
# 2 evőkanál ételízesítő
# 1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika
Előkészítés: Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 960 kcal
Bográcsgulyás
Hozzávalók:
# 1 kg marhalábszár
# 1 kg burgonya
# 15 dkg vöröshagyma (makói fehér)
# 5 dkg őrölt pirospaprika
# só ízlés szerint
# 1,6-2 l víz
Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágva a bogrács aljára szórom. A húst megtisztítva (inakat benne hagyva, némi faggyút és a hártyákat is meghagyva) kb. 2×2 cm-es kockákra vágom, és a hagymára teszem. Felöntöm a vízzel, és erős tűzön főzni kezdem. Ha felforrt, hozzáadom a sót és a paprika felét. A habot nem szabad leszedni! Idővel szépen letisztul. Egyenletes tűzön főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a hámozott, egyforma hasábokra vágott burgonyát. Ennek főzési ideje kb. 20 perc. Az utolsó percekben hozzáadom a paprika másik felét. Ettől lesz szebb színe.
Megjegyzés:
Többféle húsból még jobb. Puha hátszín, marhanyak, lapocka, szegy stb. Ha van, piros csöves paprikát is jó beletenni. Valamikor a szabadban dolgozók főzték így. Elég hozzá egy edény, csak a tűzre kellett ügyelni, közben végezhették a munkájukat. Csipetkét lehet belerakni, minden egyéb vétek. Friss fehér kenyér és testes vörösbor illik hozzá. A receptet Erdei Ferenc Népi ínyesmesterség című könyvecskéjéből plagizáltam. Nagyon finom, leve aljától a tetejéig homogén. Tapasztalatom viszont, hogy frissen az igazi, másnapra nem érdemes hagyni, sem előre megfőzni.
Minkét receptnél a forrás: http://www.mindmegette.hu
Admin, kedves vagy, hgoy feltetted a gulyás rceptjét, eddig egészen zavarba voltam, hogy hogy is kell főzni.:)
A slambuc recept viszont több sebből vérzik: az első mindjárt az olaj, mert az nem kell bele. (Képzed el azt a debreceni juhászbojtárt, aki egy 309 forintos Vénuszal az iszákjában bandukolt a nyáj után.) A másik súlyos tévedés, az ételízesítő. A harmadik a technológia, ezt ugyanis nem elég megfőzni, hanem le kell pirítani, a bogrács rázásával forgatni, hogy előbb utóbb minden oldala kérget kapjon. (Forrás: ex-anyósom.) Tavaly egyébként ilyet főztünk, csak tarhonyával. (Vö: Paraszttarhonya. forrás: Anyám.):)
Akkor viszont már én is inkább csülkösbab. De akkor legalább délben ki kell menni, mert a bab kicsit soká fő meg. De nekem ez nem probléma.
Szerintem ne bonyolítsuk, az döntse el, aki főzni fog. Legyen minél gyorsabban és egyszerűen elkészíthető. Ha a bab 2 órán keresztül fő, akkor nem biztos, hogy szabadtéren, borús időben, esetleg csepegő esőben racionális választás.
Van benne valami.
Mostmár csak azt kell mexavazni, ki főz?
Jó, összeállt a kép:
1) Hallal indulunk a versenyen, mert ez érdekes és gyorsan megvan, nem kell órákig tüzelni a bogrács alatt. Anula elvállalta a szakács és koordinátori szerepet. Holddal majd egyeztet.
2) Ha jönnek nem halevők is, akkor én kiviszem a grillrácsot is, és szívesen meggrillezek bármit, ami lesz. (Kolbász, virsli, cukkini, szalonna stb.) Ebben nem vagyok annyira rossz, és ez is frappánsan megy és finom. Ez ügyben velem kell egyeztetni.
3) A bográcsot, papírt, gyújtóst és az állványt is viszem, de lehet, ehhez segítség kell.
4) Ha valaki változtatást javasol, kérem, csak konkrét alternatívák (étel, szakács stb.) megjelölésével tegye.
5) Ha ez így elfogadható, akkor megkezdődhet az alapanyagok beszerzése.
Pont.
Részemről rendben. Grillező nem fontos, ne bonyolítsuk. Jogos, aki főz, az dönt. Gulyást meg majd csinál nekem Lily, ha kell oszt annyi… 🙂
Igeniskéremalássan, parancs értve!! :))
Anulával egyeztettem, pénteken halas főpróba az új konyhájában. Tóni, ettől függetlenül örülnék a grillnek is, szívesen viszek én is hozzávalókat, amit írtál: kolbász, cukkini, virsli, szalonna, ilyesmik. :))
Túltárgyalva.
De most akkor szombat, ugye? Kitől lehet ezt megkérdezni?
Persze szombat.